Przejdź do treści
Home » Pomysły na świeże warzywa i owoce przez cały rok

Pomysły na świeże warzywa i owoce przez cały rok

  • przez

Sezon tanich warzyw i owoców w pełni. Czas pomyśleć o zrobieniu zapasów, dzięki którym będziesz mogła cieszyć się smacznymi przetworami przez całą zimę. Oto kilka pomysłów na to, jak zatrzymać lato na długie miesiące.

Tania fasolka szparagowa, papryka, ogórki, pomidory, cukinia – oto warzywa, z których możesz wyczarować przepyszne dania. Leczo, sos pomidorowy, ogórki kiszone czy gruszki w lekkiej zalewie pozwolą ci zatrzymać smak lata i będą świetnie smakować szczególnie podczas zimowych miesięcy, gdy trudno o bogaty w witaminy jadłospis. We wszystkie potrzebne składniki możesz zaopatrzyć się w lokalnych sklepach, na rynkach oraz w supermarketach jak Tesco, Auchan czy Frisco. Opinie o jakości warzyw i owoców sezonowych w supermarketach online są zazwyczaj bardzo korzystne.

Kiś na zdrowie

Kiszonki działają na układ pokarmowy jak naturalne probiotyki. Są tanie i łatwe w wykonaniu. Kisić można nie tylko ogórki, ale także inne warzywa, na przykład białą rzepę, rzodkiewkę czy marchew. Aby ukisić warzywa, potrzebne ci będą słoiki i czyste nakrętki, warzywa oraz zalewa, którą przyrządzisz z wody, przypraw i soli. Wszelkie niezbędne składniki bez problemu kupisz u lokalnych dostawców oraz w supermarketach jak Piotr i Paweł czy Frisco. Opinie dietetyków oraz lekarzy na temat kiszonek świadczą jednoznacznie, że są to znakomite przekąski mające dobroczynne działanie dla układu pokarmowego.

Leczo do słoika

Lubisz smak świeżych warzyw? Aby cieszyć się nim przez okrągły rok, przygotuj weki, które będą świetnie smakować jako dodatek do obiadu zimą. Doskonale nadaje się do tego leczo z twoich ulubionych warzyw. Pokrój drobno cebulę, cukinię, paprykę, pomidory, szpinak, bakłażany i przypraw wszystko ulubionymi ziołami. Do smaku możesz dodać oliwki, kapary, czosnek i inne świeże dodatki. Zeszklij cebulę na oliwie, a następnie dorzuć do niej pozostałe warzywa i przyprawy. Duś wszystko przez kilkanaście minut a następnie przełóż do słoików i zawekuj. Leczo zakonserwowane wysoką temperaturą i przechowywane w szczelnym naczyniu będzie smaczne nawet po kilku miesiącach.

Coś słodkiego na zimę

Dynia w lekkiej octowej zalewie czy gruszki w syropie będą stanowić miłe urozmaicenie zimowych i wczesnowiosennych posiłków. Przyrządzenie takich przetworów nie jest trudne i zazwyczaj polega na pomysłowym stworzeniu zalewy. Powinna ona zawierać odrobinę octu, wody, cukru i ewentualnie kilka dodatkowych, zależących od gustu przypraw. Potrzebne składniki najlepiej kupić na targu od zaufanego dostawcy, jednak bez problemu warzywa i przyprawy dostaniesz w zwykłym sklepie albo supermarkecie.